De osteopathie vindt zijn oorsprong aan het einde van de 19 e eeuw. Een arts en predikant genaamd Andrew T. Still ontdekte dat als hij bewegingsverliezen in het lichaam van mensen opspoorde en behandelde, zij sneller en beter herstelden van aandoeningen en ziektes. Deze bewegingsverliezen kunnen ontstaan door infecties, ziektes, ongevallen, overbelasting, stress etc. In de jaren die volgden is de osteopathie uitgegroeid tot een discipline die de kennis van anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie en embryologie verbindt en mensen behandeld vanuit een holistische visie, dus met oog voor de hele mens. Een osteopaat is geen vervanger voor een arts, maar werkt daar graag mee samen en op deze manier is het een prachtige aanvulling op de klassieke geneeskunde.

Een osteopaat is getraind om bewegingsverliezen op te sporen en te behandelen met zijn handen. Dit kunnen bewegingsverliezen zijn van spieren, gewrichten en bindweefsel, maar ook van bot of organen. Hierbij wordt niet alleen naar de pijnlijke structuur gekeken, maar juist naar waarom die structuur pijnlijk is geworden. Het streven is om de oorzaak van uw klachten op te sporen, zodat herhaling en/of verergering voorkomen wordt en het lichaam de mogelijkheid krijgt om te herstellen.

NVO Osteopathie. (2020b, oktober 20). Hoe werkt een osteopaat? Een gezond lichaam is altijd in beweging. [Video]. YouTube.